CHP, CHP’ye Karşı

Akdeniz mavi güzelliği eşliğinde, palmiye ağaçlarının süslediği sahil yolunda giderken, burayı da “hak ettiği yerde olmayan şehirler listesine” almak gerektiğini düşündüm.

Denizli, Urfa, Kastamonu, Sakarya gibi, Mersin de ekonomik potansiyeli çok yüksek, doğal ve tarihi yerleri çok güzel ama ülkede yeterince tanınmayan ve hak ettiği yerde olmayan bir şehir.

Mersin’de konuştuğun herkes bu görüşüme hak veriyor.

Peki bunun sebebi ne?

En başta yerel siyasi aktörler.

Şehirlerini ülke çapında, hatta dünyada tanıtacaklarına, güzel sahillerine turist çekip şehri kalkındıracaklarına içe kapanıp birbiriyle uğraşarak enerjilerini tüketmeyi tercih ediyorlar.

CHP’nin Kendiyle Mücadelesi

Elbette şehrin tanıtımına ve gelişmesine en büyük katkıyı başta belediyeler sonra milletvekilleri yapar.

Şu anda Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer. CHP’den yeniden aday olduğunda parti içi çekişmeler gün yüzüne çıktı. Kendisiyle görüşmek için gittiğim bir etkinlikte CHP teşkilatlarını ve belediye çalışanlarını gözlemleme fırsatı buldum. Tabii insanlarla sohbet de ettim.

Tüm Türkiye’de CHP içinde kurultaydan sonra başlayan iç tartışmalar ve çekişmelerin en yoğun yaşandığı yerlerden biri Mersin oldu galiba. Başkan Vahap Seçer Kılıçdaroğlu yönünde tavır alınca, yeni CHP yönetimi Mersin adaylarının seçimi konusunda onu devre dışı bıraktı. Bazı milletvekilleri de Vahap Seçer’in yeniden başkan olmaması için epey uğraştı. CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır ile Vahap Seçer’in arasındaki kavgalar ve çekişmeler sokaklarda bile konuşulacak kadar yaygın biliniyor Mersin’de.

CHP, CHP’ye Karşı

CHP kendi içindeki çekişmeler sonucunda bazı ilçelerde aday yapılmayan başkanlar bağımsız aday oldu. Böylece CHP oylarının bölünmesine ve başka partilerin başkanlığı kazanmasına neden olacak riskler yarattılar.

Mesela Mezitli ilçesi Belediye Başkanı Neşet Erhan, Yenişehir ilçesinde önceki dönem CHP Belediye başkanı İbrahim Genç aday yapılmayınca bağımsız aday oldular.

Tarsus’ta CHP’li mevcut Belediye Başkanı Haluk Bozdağ CHP’den aday yapılmayınca Memleket Partisi’nden aday oldu, İlçe Seçim Kurulu adaylık başvurusunda eksilik görüp iptal edince, o da avukat oğlunu Memleket Partisinden başkan adayı yaptı.

Bu bağımsız adaylıklar CHP’nin güçlü olduğu ilçelerde oyların bölünmesine ve aradan AK Parti ya da MHP’nin başkanlığı almasına neden olabilir. CHP kendi içindeki çekişmelere harcadığı enerjiyi rakipleri için harcamadı anlaşılan.

Başkan Vahap Seçer: % 50 Üzerinde Oy Almazsam Başarısızlık Sayarım

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile çocuk köyü projesinin temelini attıktan sonra baş başa görüşme fırsatımız oldu.

CHP’de iki dönem milletvekilliği yapmış, siyaseti iyi bilen, karizmatik bir başkan. 2019’da % 45 oy alarak MHP’den belediyeyi devralmıştı. O günden beri şehirde her kesimle iletişimini güçlendirerek ve her yere hizmet götürmeye çalışarak oylarını arttırmak için uğraştı. Yaptırdığı anketlere ve sahada gördüğü ilgiye güveniyor: “Bana oy versin ya da vermesin, her kesime, her bölgeye hizmet götürdüm. Partili ayrım yapmadım. Kapımız herkese açık oldu. Şimdi yaptırdığımız anketlerde oylarımızın çok yüksek olduğunu görüyorum. % 60 oy alırsak bu sürpriz olmaz. Bu seçimde % 55 ve üstü bir oy bekliyorum. Zaten % 50 üzerine çıkmazsam kendimi başarısız sayarım. İlçelerimizin bazılarında sıkıntılarımız var. Bağımsız adaylar nedeniyle oylarımız bölünebilir. Ancak büyükşehirde oylarımız kesinlikle artacaktır.

Seçer DEM ve İYİ Parti oylarının kendisine akacağı görüşünde.

CHP’nin yerel seçimler öncesi iyi bir imtihan vermediği, iç çekişme ve tartışmalarla kötü bir görüntü verdiği görüşüme temkinli cevaplar verse de aslında aynı kanaate olduğu anlaşılıyordu.

Yerel Seçimlerin sonucuna göre siyasette ciddi değişimler yaşanacağı fikrini o da savunuyor.

Cumhur İttifakı Yakın Takipte

Mersin tıpkı Urfa gibi etnik yapısı ve sosyoloji ile son derece karmaşık siyasi bir yapıya sahip. Türkler, Araplar, Kürtler, Aleviler, Sünniler, Nusayriler… kısacası burada kılı kırk yaran hesaplar yapmadan yerel siyasette başarılı olmak pek mümkün değil.

2019 yerel seçimlerinde CHP (HDP İttifakı ile) % 45, MHP (AK Parti ittifakı ile) 40.99, DP % 12 oy aldı.

HDP bu seçimde aday çıkarmadı. Bu CHP’yi destekleyeceği anlamına geliyor. Fakat ilginçtir bu durum o kadar da büyük bir tartışma konusu değil Mersin’de.

Cumhur İttifakı MHP’li Serdar Soydan’ı aday gösterdi. AK Parti Büyükşehirde aday çıkarmadı ama 4 ilçede kendi logosuyla seçime girecek.

İlçeler Cumhur İttifakında, Büyükşehir CHP’de

İlginç bir durum var Mersin’de. 2019 yerel seçimlerinde 13 Mersin ilçesinin 8’ini MHP, 2’sini AK Parti, 3’ünü CHP kazandı. Cumhur İttifakı toplam 10 belediye kazanmasına rağmen büyükşehiri kazanamadı, CHP aldı.

İşte bu Mersin’e özel sosyopolitik yapıyı iyi bilmekle açıklanabilir.

Sadece bir gerekçeyi söyleyeyim, CHP’nin kazandığı ilçelerin nüfus yoğunluğu toplam seçmen oylarını domine edecek kadar yoğun.

MHP Başkanlığı Yeniden Almak için Hırslı

MHP daha önce kendilerinde olan ve CHP’ye kaptırdıkları büyükşehir başkanlığını almak için oldukça yoğun çalışıyor. Serdar Soydan genç bir siyasetçi. MHP İl Başkanıydı aday gösterildi.

Seçimlerin şu anda başa baş gittiğini söylüyor.

Şehrin trafik ve ulaşım sorunları ciddi boyutta. Belediye Mersin’e ciddi bir hizmet yapmadı. Bizim çok önemli projelerimiz var. Sahada gördüğümüz ilgiden çok memnunuz. Şu anda CHP ile oylarımız çok yakın. Son on günde arayı açıp seçimi alacağız inşallah.

AK Parti milletvekili seçimlerinde % 24, MHP % 12 oy aldı. Buna rağmen MHP’li bir adayın gösterilmesi, biraz da MHP’deyken kaybedilen belediyeyi geri alma arzusundan. Bazı AK Partililere göre kendilerinden bir aday çıkarılsaydı seçimi kazanma şansları daha yüksek olurdu. Zira AK Parti’ye oy veren Kürt seçmenlerin MHP’ye oy vermekte tereddüt edeceklerini düşünüyorlar.

Buna rağmen MHP ve AK Parti teşkilatlarının diğer illere nazaran uyum içinde çalıştığını söyleyebilirim. Bir de Mersin AK Parti il teşkilatının yine gezdiğim diğer illere göre daha az iç sorunları ve çekişmeleri olduğunu gördüm.

Eski Bakan Nebati: “Gözleriniz ışıldıyor diyene kızmıyorum.”

Hazine ve Maliye Eski Bakanı Nurettin Nebati Mersin’in 1. Sıra milletvekili. Sahilde uzun bir yürüyüş yaparken hem Mersin’i hem genel ekonomik durumu konuştuk. Sahilin güzelliğine bakıp “Bu güzel şehir hak ettiği yerde değil.” diyerek o da benim gibi düşündüğünü söylüyor.

AK Parti teşkilatında ciddi sorunların olmamasını biraz da yerel siyasi dengelere müdahale etmemeye bağlıyor Nebati.

Kendisi Urfalı ve Urfa’da yaşanan kargaşadan o da rahatsız.

Nebati yol boyunca kendisine selam veren ve “gözleriniz ışıldıyor” diye espri yapan herkese tebessümle selam veriyor.

Üzerinize yapıştı bu mesele ömür boyu peşinizi bırakmaz.” diyorum. “Olsun. Ben çok kızmıyorum buna. Neticede ekonomik zorluk çeken insanların tepkilerine kızmak doğru olmaz.” diyor.

Nurettin Nebati’ye, sahada geçim sıkıntısı çekenlerin ve emeklilerin tepkisini gördüğümü, bunun da sandıkta bir tepki oluşturabileceğini söyledim.

O da saha çalışmalarında benzer tepkiler aldığını söylüyor. “Yine de Cumhur İttifakı olarak oylarımızı arttıracağımıza inanıyorum. Büyükşehiri ve bazı ilçeleri de CHP’den alacağız inşallah.” diyor.

Zazalar candır!

Deva Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen beğendiğim siyasetçilerdendir. Mersin’e her geldiğimde kendisinin görüşlerini alırım.

“Zazader” isimli bir dernekteydi aradığımda. Mersin’de yaşayan Zazalar tarafından kurulan bu derneğe gittim. Nedense çok severim Zazaları. Mersin’de de sivil toplum örgütü olarak kültürlerini ve dillerini yaşatmak için çaba gösteriyorlar. Palu’da öğrendiğim birkaç Zazaca kelime söyleyince beni fahri Zaza yapacaklardı!

M. Emin Ekmen başkan adaylarıyla birlikte sahada çalışıyor. Kazanma şansları olmasa da, oylarını arttırarak ilk defa ortaya çıkacak gerçek oylarının yükselmesi için uğraştıklarını söyledi. Saadet, Deva ve Gelecek Parti Mersin’de dengeleri etkileyecek bir güce sahip değil.

Sonuç

Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yeniden başkanlığı kazanacaktır. Kendisi % 55 civarında oy alarak bunu sağlayacağını söylüyor. Bu kadar yüksek olacağını sanmıyorum. Eğer dediği çıkarsa, CHP içinde önemli bir aktör olarak genel siyasette de etkin olabilir Seçer.

Cumhur İttifakı Büyükşehir’i alamasa da bazı ilçeleri CHP’den alıp, oylarını yükselterek bu seçimden çıkabilir.

Zayıf bir aday çıkartan ve genel siyasette sorunlar yaşayan İYİ Parti’nin oyları CHP’ye mi, MHP’ye mi gidecek bu da merak edilen bir konu.

DEM Partisi büyükşehirde aday çıkarmadı, bu yüzden oylarının düşüp düşmediğini anlamak zor olacak. Fakat Akdeniz ilçesinde çıkardıkları adaylarına tepki oluştuğunu gördüm. DEM’deki genel oy düşüşünün Mersin’de de olacağını düşünüyorum.

Kemal Öztürk