• AK Parti kaybederek kazanır.
  • Yeniden Refah şehrin siyasi dengesini bozdu.
  • Siyasi erozyonda zirveyi yaşayan şehir.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde de şehir turlarına Elazığ’dan başlamıştım. O zaman da şehrin saygın ve önemli gazetecilerinden Nafiz Koca ile şehri ve adayları dolaşmıştım.

Geleneği bozmadım.

Şehre geldim ve hemen çalışmalara başladım.

Elazığ-Palu Çekişmesi

İlk gittiğim ilçe Palu oldu. Neden mi? Çünkü 8 Bin nüfuslu bu küçük ilçe, 620 Bin nüfuslu Elazığ’ın tüm dengesini etkileyecek derecede siyasi güce sahip.

İki sebebi var:

Birincisi Şeyh Said ailesini temsil eden, binlerce müridi ve taraftarı olan Septioğlu ailesi Paluludur ve onlarca yıldır siyasette etkindir.

İkinci neden ise Elazığ merkezde ve diğer ilçelere dağılmış 100 bine yakın Palulu vardır.

O nedenle Elazığ siyaseti Palu’dan bağımsız düşünülemez.

Septioğlu ailesi daha önce CHP, DYP, ANAP, MHP, Refah, AK Parti ve son olarak Yeniden Refah Partisi’nden milletvekili, belediye başkanı çıkartmış bir aile.

Ve şimdi bu aile AK Parti’den koparak Yeniden Refah Partisi’nden Elazığ merkez belediyesine Faruk Septioğlu’nu ve Palu’dan Muhammed Septioğlu’nu (kardeşler) aday gösterdi.

Bu da şehirdeki tüm dengeleri etkileyecek bir hamle oldu.

AK Parti Palu’da Vahdettin Demirtaş isimli şehirde saygıyla anılan ve gençler üzerinde etkisi olan İl Başkan Yardımcısını aday gösterdi. Septioğlu ailesinin Palu’daki gücüne rağmen şartları zorluyor.

Her iki taraf da son kozlarını oynamadı. AK Parti bakanlarını ve önemli siyasetçilerini ilçeye getirmeye hazırlanırken, Yeniden Refah Partisi halk üzerinde büyük etkisi olan, “şeyhler” olarak bilinen Septioğlu ailesinin hoca ekibini sahaya sürmeye hazırlanıyor.

Bana göre Türkiye’nin en ilginç seçimlerinden biri Palu’da olacak.

Palu’da AK Parti Seçim Ofisi

Yeniden Refah Partisi Şehrin Siyasi Dengesini Bozdu

Şehirde beni şaşırtan, daha önce geldiğimde karşılaşmadığım bir durum var. Bunun adını nasıl koymak lazım bilmiyorum. Ancak AK Parti’den aday gösterilmeyen il başkanları, eski vekiller, eski belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, parti yöneticileri inanılmaz yoğunlukta diğer partilere geçip aday oldular.

Bu partilerin başında da Yeniden Refah Partisi geliyor. AK Parti başkan adaylarının listesini açıklayana kadar beklediler, sonra bütün küskünleri partiye almak için harekete geçtiler.

Dostum Nafiz Koca’nın Günışığı Gazetesi’ndeki Yazı İşleri Müdürü Özgür Yıldırım üşenmedi ve Elazığ’daki parti değiştiren isimleri tek tek tespit etti benim için.

Siyasetin geldiği durum ve geleceği açısından çok önemli gördüğümden bu listeyi yayınlıyorum.

AK Parti Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlu

Elazığ’da AK Parti’den Ayrılıp Başka Partiye Geçen İsimler

Faruk Septioğlu: AK Parti Elazığ Eski Milletvekili – Yeniden Refah Partisi Elazığ Belediye Başkan Adayı.

Nurettin Aslan: AK Parti Karakoçan Eski Belediye Başkanı – Yeniden Refah Partisi Karakoçan Belediye Başkan Adayı.

İbrahim Ormanoğlu: AK Parti Akçakiraz Belediye Başkan Aday Adayı – Yeniden Refah Partisi Akçakiraz Belediye Başkan Adayı.

Hatif Çadırcı: Yazıkonak Mevcut Belediye Başkanı AK Parti’de yer bulamayınca Büyük Birlik Partisi’nden aday oldu.

Vahap Gök: AK Parti Kovancılar Belediye Başkan Aday Adayı – BBP Kovancılar Belediye Başkan Adayı.

Ebubekir Irmak: AK Parti Sivrice Eski Belediye Başkanı – Yeniden Refah Partisi Sivrice Belediye Başkan Adayı.

Muhammed Septioğlu: AK Parti Palu Eski Belediye Başkanı – Yeniden Refah Partisi Palu Belediye Başkan Adayı.

Bu isimlere belediye meclis üyelerini, il teşkilat üyelerini eklemedim bile.

Bugüne kadar bir şehirde böylesine büyük bir yer değiştirme, böylesine şaşırtıcı parti değiştirme görmedim.

Bu liste ayrıca, AK Parti ile Yeniden Refah Partisi ilişkisinin geldiği ilginç yeri gösteren son derece önemli bir listedir.

Ve bu parti değişikliklerinin insanı şaşkına çeviren inanılmaz hikayeleri var bir de.

Yeniden Refah Partisi Elazığ Başkan Adayı Faruk Septioğlu

Siyasi Erozyon Zirveye Ulaşmış

Çok şaşırtıcı hikaye dinledim ancak sadece iki hikaye aktaracağım:

Akçakiraz Belde Belediye Başkanı Sabahattin Kaya iki dönemdir AK Parti’den belediye başkanlığı yapıyordu. AK Parti bu dönemde de başarılı bulduğu aynı başkanı aday gösterdi. Bunun üzerine AK Parti belde teşkilatından diğer 6 aday adayı ve partinin belde başkanı, Sabahattin Kaya aday gösterilirse istifa ederiz diye il başkanlığına bildirdiler.

Bunun üzerine Sabahattin Kaya karşısında oluşan blok nedeniyle kendi isteği ile belediye başkanlığı adaylığından çekildi.

Buna rağmen AK Parti’nin altı aday adayından biri gidip Yeniden Refah Partisi’nden başkan adayı oldu. Belde Başkanı da istifa edip Yeniden Refah Partisi’ne destek vereceğini açıkladı.

Bir diğer ilginç hikaye de Yazıkonak beldesinden.

2019 seçimlerinden tüm partiler başkan adaylarını açıkladılar. AK Parti adayı Aydın Ayaz’ın kazanacağı anlaşılınca tüm partiler adaylarını geri çekti ve hepsi Saadet Partisi’nin adayını desteklediler ve seçimi kazandılar.

Aydın Ayaz bunu gurur meselesi yaptı ve dört yıl boyunca çalışıp karşısında yer alan partilerin bir kısmını yanına çekti ve yine aday oldu. Şimdi Yazıkonak’ta AK Parti adayı, CHP dahil bazı partilerin desteği ile yeniden seçilecek gibi görünüyor.

Şaşırtıcı ittifaklar ve ilişkilerin içinde muhtarlık pazarlıkları da var.

Belediye başkanlarıyla milletvekilleri kavgaları, Palu-Elazığ kavgası çıkartmak için ortaya atılmış dedikodular, adam devşirmeler, satın almalar… Onlarca hikaye beni şaşkına çevirdi. Elazığ siyasi erozyonun geldiği noktayı gösteren ilginç günler yaşıyor.

Yazıkonak İlçesi

Adaylar ne diyor?

Elazığ’da 2019 seçimlerinde AK Parti % 40.3, MHP % 34.4, İYİ Parti (CHP ile ortak) % 17, Saadet 4.7, HDP 2.7 oy almıştı.

2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan % 67, Kılıçdaroğlu % 28 oy aldı.

Milletvekili seçimlerinde ise AK Parti % 40, CHP % 20, MHP % 11, Yeniden Refah Partisi % 3.62 oy aldı.

Şehirde AK Parti ve MHP en güçlü iki parti. İttifak yapmadılar. MHP adayının önceki seçimde gösterilen aday kadar güçlü olmadığı ve oyların düşeceği konuşuluyor.

AK Parti adayı mevcut Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlu şehirde kendini sevdirmiş ve açıkladığı projelerle de ilgi odağı olmayı başarmış.

Kendisiyle görüştüğümde 2019 oylarını koruması halinde bunun başarı olacağını söyledim ama buna itiraz etti. Oylarını (bir oran bile verdi) arttıracaklarına dair benimle iddiasına girdi. Dediği olursa hakkında bir tebrik yazısı yazacağım. Dediği olmazsa o bana Palu tavası ısmarlayacak!

Fakat o da Palu faktörünü ve Septioğlu ailesinin etkisini yabana atmıyor.

Yeniden Refah Partisi adayı, iki dönem AK Parti’den milletvekilliği yapmış olan Faruk Septioğlu ise, “tüm Türkiye’nin konuşacağı bir başarı hikayesi” yazacağını söylüyor. Parti değiştirmeyi ise AK Parti’nin yanlışları, hataları ve ülkedeki ekonomik durumun kötüleşmesinin doğal bir sonucu olarak görüyor.

Elazığ’daki Emekliler Yapılan Zamlardan Memnun Değil

Sonuç: AK Parti Elazığ’da kaybederek kazanır.

Kişisel gözlemim Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rekor düzeyde olmasına rağmen AK Parti’nin oy kaybı yaşayacağı yönündedir. Bunun en önemli nedeni partisinden rakip partilere ve özellikle Yeniden Refah Partisi’ne geçen, başta Septioğlu ailesi olmak üzere yerel aktörlerdir.

Şehirde çarşı pazar dolaştığımda gördüğüm bir diğer etken de emekliler meselesidir. Şehir bir memur şehri ve emekliler yapılan zamlardan memnun değiller. Bir düzenleme olmazsa tepki oylarıyla karşılaşabilir AK Parti.

Elazığ merkez belediyesini Şahin Şerifoğlu kazanır. Ancak oylarını arttırmasını çok zor ihtimal görüyorum.

AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ile görüştüğümde kendi hedefini şöyle açıklamıştı. “Elazığ’da 16 ilçe ve belde başkanlığımız var. Hedefim bunların hiçbirini kaybetmemek.

Ancak bazı ilçe ve beldeleri kaybetmesini muhtemel görüyorum.

Kemal Öztürk