Deprem yaşayan iller içinde AK Parti oylarının en az düştüğü şehirdi Adıyaman. Bu seçimde de durum çok değişmeyecek gibi.

Metin Yoldaş ile Adıyaman’a deprem sonrasında geldiğimde tanışmıştım. Sonrasında hep irtibatta oldum. Adıyaman’a her gelişimde aradım, görüştük gelişmeleri ondan dinledim.

Bu gelişimde de buluştuk. Şehri dolaştık, deprem sonrası yapılan çalışmaları yerinde gördük.

Metin gibi ben de yapılan çalışmaları yeterli görmedim.

En büyük sıkıntı barınma sorunu. TOKİ, Emlak Konut ve diğer kurumların konut projeleri bazen mahkeme süreçleri, bazen zemin sorunları, bazen de planlama problemleri yüzünden gecikmeli ilerliyor.

Ağır hasarlı binaların yıkımı da yapılan itirazlar nedeniyle aksıyor.

Şehrin ihtiyacı olan konutlar geciktikçe depremzedelerin konteynerlerden konutlara geçmesi gecikiyor, konut talebi karşılanamadığı için de kiralar ve konut fiyatları da artıyor.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut konut üretiminin en hızlı şekilde yapılması için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. 28 Bin 094 konut yapılıyor. Bunlardan 1800 konut sahiplerine teslim edilmiş.

Bir İstanbul Bir de Kahta

Metin’le seçimleri konuşurken hiç aklımdan çıkmayan bir tespitte bulundu. “Türkiye’de çok önemli iki yer vardır seçimlerde, biri İstanbul bir de Kahta.”

Adıyaman’ın Kahta ilçesi neden bu kadar önemli diye sordum. “Çok ilginç seçim havası vardır orada. Gidin bakın geç saatlere kadar seçim çalışmaları çok canlıdır.” dedi.

Vakitsizlikten gidemedim İstanbul’la yarışan bu ilçeye!

Ancak çoğu deprem şehri gibi Adıyaman’da seçim havası tam oluşmuş denemezdi. Şehrin konut, trafik, yol, elektrik kesintileri, iş bulma, konut yapımı gibi ciddi sorunları varken seçimlere ilginin düşük olması normal.

Ziya Polat: “Oylarımız düşmeden kazanacağız.”

AK Parti mevcut Belediye Başkanı Süleyman Kılıç’ı aday göstermedi. Yerine Sakarya’da Orman Bölge Müdürü olan Adıyamanlı Ziya Polat gösterildi. Polat uzun süredir şehrin siyasetini yakından takip ediyor, geçen yıl 5. Sıra milletvekili adayıydı ama seçilemedi. Konuşmalarından ilçeler dahil yerel siyaseti iyi bildiği anlaşılıyor.

Malatya, Elazığ ve Urfa’da görülen oy düşüşünün Adıyaman’da kesinlikle olmayacağını ve oylarını koruyarak, hatta arttırarak seçimleri kazanacaklarını söylüyor.

“Şehrin sorunları var. Depremde en ağır hasar olan illerden biriyiz. Bu yaraları sarmak için projeler hazırladık. Bunları en hızlı şekilde hayata geçireceğiz. Bu konuda bakanlıklarımız ve kurumlarımızla eşgüdümlü çalışıyoruz. Barınma, yol, trafik sorunlarımız en ciddi sıkıntılarımız doğru. Ancak bunları aşmak için projelerimiz hazır. Oylarımız düşmeden seçimi kazanacağız.”

Muhalefetin Çok Fazla Şansı Yok

Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere’yi Belediye Başkan adayı olarak gösterdi. Tutdere şehirde oldukça yoğun afiş ve pankart asmış ve sahada da aktif çalışıyor. Ancak 2023’de % 18 olan oyları düşünülürse, seçimi kazanması pek mümkün gözükmüyor.

Malatya, Elazığ ve Urfa’da çok iddialı adaylar çıkartan Yeniden Refah Partisi’nin Adıyaman’daki adayı o denli güçlü bir figür değil. Ancak konteyner il başkanlığında görüştüğümüzde hem kendisi, hem de il başkanları çok iddialı olduklarını söylediler. Onlar da % 5 olan oylarını % 40 üzerine çıkarmalarının mümkün olmadığını biliyor aslında.

2023’te % 12 oy alan DEM partisi de aynı durumda.

Aslında AK Parti burada kendisiyle yarışıyor. 2019 ve 2023’de aldıkları % 53 oyu korumaları halinde bunun başarı olacağını söyleyebilirim.

Sonuç

Adıyaman gezdiğim iller içinde en rahat seçimi kazanacağı yer AK Parti’nin. Ancak oylarını koruyacaklar mı orası şüpheli. Geçim sıkıntısı, emekliler ve şehirde yavaş ilerleyen deprem sonrası çalışmalara gösterilecek tepkiler oyları düşürebilir.

Diğer illerde olduğu gibi burada da teşkilat içi sorunlar, eski belediye çalışanlarıyla yenileri arasında problemler gözüküyor. Mesela seçim sürecinde yol çalışması var diye elektrik kesintilerinin olması bana hiç normal gelmedi. Yol çalışmasını da mevcut belediye yapıyor.

AK Parti adayı Ziya Polat seçimi alacaktır. Oyları diğer yerlere oranla daha az düşeceğini söyleyebilirim. Bir de Çelikhan ilçesinde AK Parti ciddi sorun yaşayabilir.

Kemal Öztürk