Bu seçimin en çok konuşulan partisi Yeniden Refah Partisi’nin İstanbul’daki iftarına katıldığımda sanki dejavu yaşadım.

Refah Partisi’nin ilk yıllarında, yani her şeyin yeni başladığı yıllarda gördüğüm insan profili, heyecan ve siyasi söylem neredeyse aynıydı.

Dindar, muhafazakar Anadolu insanın “Mücahit Erbakan” sloganı, otuz yıl önce Fatih Erbakan’ın babası rahmetli Erbakan için atılıyordu. O mirası sürdürmek için bu sloganda ısrar ediyorlar.

Oturma düzeni eski günlerde olduğu gibi kadın erkek ayrı masalarda olacak şekilde düzenlenmişti. Ancak eskiye oranla daha çok başı açık kadın görülüyordu bu sefer. Sanıldığı gibi yaşlılar değil, gençler de oldukça çoğunluktaydı iftarda.

İstanbul adayları Mehmet Altınöz en az Fatih Erbakan kadar ilgi odağıydı. Altınöz’ü önümüzdeki dönemde siyasette daha aktif olacak şekilde göreceğiz sanırım.

Fatih Erbakan: “Seçimden sonra ittifak sürmeyecek gibi gözüküyor.”

Dolaştığım 6 şehrin 5’inde oylarının yükseldiğini gördüm. Ancak aynı şekilde bu şehirlerde AK Parti teşkilatları Yenden Refah Partisi’nin küskünlerini aday göstermesine de çok kızgındı. Bu tepki AK Parti Genel Merkezi’nde de vardı tabii.

Bu yüzden seçimlerden sonra AK Parti ve Yeniden Refah arasındaki ittifakın sürmesini pek mümkün görmüyorum diye yazmıştım hatırlarsınız.

Bunu sordum fatih Erbakan’a:

“Seçimden sonra Cumhur İttifakının ile birlikteliğimiz sürmeyecek gibi gözüküyor. Bize kızgınlar.”

Neden ittifak yapmadınız?

-“Bizimle görüşmelerde neredeyse hiçbir şey teklif etmediler. Gönülsüzdüler. Biz de ittifak yapmadık. Ancak şimdi görüyorum bizimle ittifak yapmadıklarına pişmanlar.”

AK Parti küskünlerini partinize transfer ettiğiniz için Anadolu’daki teşkilatlarınızda tepki gösterenler oldu. Bunun uzun vadede partiniz için doğru bir siyaset olduğunu düşüyor musunuz?

-“Az da olsa bize de bu tepkiler geldi. Ancak büyümek için bu transferleri yapmak zorundaydık. Bunun dengeli olması lazım. Uzun vadede tabii ki bu tür transferler konusunda farklı politikalar izleyeceğiz. Daha kalıcı olan kendi içimizden adaylarla seçimlere girmektir. Fakat bu dönem ihtiyacımız vardı.”

-Nasıl görüyorsunuz seçimleri kendiniz açısından?

“Sadece biz değil siyasi yorumcuların, gazetecilerin hatta rakiplerimizin söylediği şey, bu seçimde oylarını en çok arttıran parti Yeniden Refah olacak. % 20 civarında oy bekliyoruz.”

-Anket yaptırdınız mı?

“Hayır. Geçen seçimde anket şirketleri bizi % 1 bile göstermiyordu. Ama % 3 aldık. Şimdi % 7-8 gösteriyorlar. Bir mantık kuracak olursak bu sefer de % 20 alacağız demektir.”

Eğer Yeniden Refah Partisi bu seçimde % 20 alırsa, 30 yıl önce olduğu gibi siyasette ikinci bir Erbakan depremi yaşatır. Ancak % 10’u bile geçmelerini mümkün görmüyorum şahsen. Keşke Fatih Erbakan ile iddiasına girseydim. Ben kazanırsam babasından kalma bir kravatı hatıra olarak isterdim. O kazanırsa sevinçten beni gözü göremezdi zaten!

Kasım Gülpınar’dan Açıklama

Fatih Erbakan ile görüşmemin hemen ardından Yeniden Refah Partisi’nin Urfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kasım Gülpınar aradı. Urfa yazım için “teessüflerini” iletmek istediğini ve bazı tespitlerime katılmadığını söyledi. Ben de açıklamanız varsa bunu yazıma ekleyebilirim dedim.

Özetle yazıma itirazı şöyle:

“Yazılarınızda beni aşırı hırslı göstermişsiniz. Hiç öyle biri değilim. Aslında yurt dışında yaşama planlarım varken, Urfa halkının talebi üzerine hizmet etmek için adaylığı kabul ettim. İnsanların prensipleri, ilkeleri vardır. AK Parti’den bu ilkelerim nedeniyle ayrıldım.

Kazanamasam da AK Parti’ye kaybettirmek gibi bir niyetim de bulunmuyor. Onlar da kazansa ben de kazansam fark etmez. Şehir için hangisi hayırlısıysa o olsun. Etrafımdaki insanların el öpmek için beklediği de doğru değil. Babam, dedem için böyle şeyler söz konusu olabilir ama batıda büyümüş biri olarak benim böyle bir tarzım bulunmuyor.”

Bu arada seçim gözlem yazılarım içinde Elazığ en çok okunan yazımdı. Ancak Urfa iki gün içinde onu geçti ve en çok okunan seçim yazısı oldu sitemde.

Ayrıca yerel basın da çok ilgi gösterdi.

Urfa hakkındaki tespitlerim nedeniyle eski bakanlar, başkanlar, valiler, milletvekilleriden arayanlar da çok oldu. Çoğu AK Partili olan bu isimler tespitlerime katıldıklarını ifade ettiler.

Aynı şekilde Urfa’dan arayan ve yazan bazı okurlarım da tespitlerime katılmadıklarını, Yeniden Refah Partisi’nin ya da HÜDAPAR’ın kazanacağını söylediler.
Tüm eleştiri ve destek mesajları için teşekkür ederim.

Kemal Öztürk