Gazze için başka bir ittifak gerekiyor.

Ne kadar canımızı yaksa da gerçeği kabullenmek zorundayız: İslam İşbirliği Teşkilatı da, Arap Ligi de ya da diğer İslam ülkelerinin adı konulmamış ittifakları da Gazze’deki soykırımı durduramadı.

Bazı ülkelerin Filistin meselesini çözmek bir yana, sorunun daha da kronik hala gelmesine ve çözümsüz kalmasına daha fazla katkı yaptığını acı bir gerçek olarak kabul etmek zorundayız.

Hamas’a kafayı takmış, onun Filistin yönetiminde hiçbir şekilde yer almamasını istemeyen hatta yok olmasını arzulayan İslam ülkelerinin bir kısmı ne acıdır ki, İsrail’e daha yakın durdu bu süreçte. İsrail’e atılan füzelere kalkan oldu, deniz yolu kapatılınca onlara yol oldu, tüm ambargo ve izolasyon tekliflerini veto etti.

Tarihin yanlış tarafında yer aldılar, hiç de iyi hatırlanmayacak bir şekilde kayıtlara geçtiler.

Batılı ülkelerde gösterilen tepkilerin onda birini bile göstermediler, seslerini yükseltmediler. Aksine ülkelerinde Filistin için gösteri yapılmasını yasakladılar bir de.

Meselenin Filistin ya da Gazze olmadığını, İsrail’in tüm bölgeyi işgal edecek bir açgözlülükle hareket ettiğini anlamıyorlar bir türlü. Şimdiden 5 ülkeye saldırdı İsrail. Yarın bu rakamın 10 ülkeye ulaştığını gördüklerinde iş işten geçmiş olacak.

Bu durumda İslam ülkeleri birliğinden, bir ittifaktan, Gazze sorununu çözecek bir oluşumdan bahsedemeyiz artık.

Şahsen İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan uzun süreden beri ümidimi kesmiştim.

Yeni Bir İttifak Kurmalıyız

Bu durumda yeni ittifaklar kurmak zorundayız.

Filistin konusunu değil sadece, Ortadoğu’nun, yakın bölgesinin yeniden dizaynı, daha doğrusu işgali konusunda ABD, İsrail, İngiltere, Almanya ve onların uydu devletlerine karşı yeni bir politik hamleye ihtiyaç var.

Nasıl olabilir bu?

Çin bugüne kadar hiçbir İslam ülkelerinin yapamadığını yaptı ve 15 Filistinli gurubu bir araya getirip barıştırdı.

İspanya hiçbir Avrupa ülkesinin yapamadığını yaptı ve en yüksek perdeden İsrail’i kınayıp Filistin’e destek verdi.

İrlanda hiçbir Müslüman ülke siyasetçisinde görülmemiş bir vicdan, erdem ve politik duruş sergiledi, göz yaşı döktü.

Norveç tüm tehditlere rağmen cesurca Filistin’i tanıdı.

Rusya, ABD’nin kendisini yıpratan politikalarından usanmış durumda, Ortadoğu’da yeni bir açılım arayışında.

Bu devletlere Latin Amerika, Afrika ve Asya’da başka ülkeleri de ekleyebiliriz.

Fakat kritik olan Rusya ve Çin’in böyle bir ittifakın olmasına yeşil ışık yakıp yakmayacağı.

Bölgesel ve dönemsel ittifak neden olmasın?

Kurulacak ittifakın her ülke için farklı sorunları, çekinceleri ve kaygıları olabilir. Ancak dönemsel ve bölgesel olarak sınırlandırılacak bir ittifakın, riskleri ve kaygıları gidermek için faydalı olabileceğini düşünebiliriz.

Türkiye, İran, Pakistan, Malezya, Endonezya gibi nüfus, askeri güç, ekonomi alanlarında görece daha iyi durumda olan ülkelerin bir arada olmasını düşünelim.

Katar gibi diplomatik kabiliyet, ekonomik güç; Yemen, Somali, Sudan gibi ülkelerin kıymetli jeopolitik konumunu buna ekleyelim.

Diğer ülkelerle birlikte ortaya son derece güçlü, caydırıcı, etkili bir ittifak çıkacaktır.

En azından yaptırım, ambargo, izolasyon konularında bu ülkeler bazı İslam ülkelerinden daha fazla istekli olabilir. Böylece kamuoyunda kimin neyi desteklediği, hangi pozisyonda olduğu daha net gözükür.

Başka Çare Kalmadı

Gazze’de Şucaiyye Mahallesi’ndeki Delal el-Muğrabi okulunu bombalayıp yüzden fazla çocuk, kadın ve sivilin öldürülmesi bile İslam ülkelerinin kınamadan öteye geçiremedi. Ölü sayısı 40 Bini aştı. İnsanlar yıkılmış Han Yunus’a sığındığında orayı bile bombaladı İsrail. Yaşamak için gidecekleri yer kalmadı Gazellilerin.

Daha ne olması gerekiyor acaba?

Müslüman halklar devletlerinin bu başarısız, edilgen, hiçbir şey çözmeyen tavırlarından çok rahatsız. Sokaklar dipten dibe kaynıyor ve bir volkan gibi yüzeye çıkmak için fırsat kolluyor.

Fakat asıl tehlike işgale, sürgüne ve katliamlara sessiz kalan ülkelerin varlıkları, İsrail’e ve ABD’ye daha fazla cesaret ve güç veriyor.

İsrail neden Lübnan’ı, Suriye’yi, Mısır’ı, Ürdün’ü işgal etmesin bundan sonra? Kim engel olacak? Kim karşı koyacak?

Bölgesel çatışma riskinden bahsediyor herkes. Kim savaşacak İsrail’e karşı. Haritaya bir bakın, savaşacak ülke var mı İsrail’in etrafında?

Bu nedenle yeni bir ittifak yapısından, yeni bir oluşumdan başka çaremiz kalmadı.

Kemal Öztürk
aljazeera.net