Gazze Savaşı başladığından bu yana, Aralık ayında iki önemli açıklama kamuoyunu oldukça şaşırtmıştı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, İsrail’in, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine yönelik suikast planları yaptığını yazdı.

Buna ek olarak İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar, İsrail devlet televizyonu KAN’da yayımlanan bir kayıtta, “Katar, Türkiye ve Lübnan dahil olmak üzere, dünyanın her yerinde Hamas liderlerini, yıllar sürse bile öldürmeye kararlı olduklarını” belirtmişti.

Türkiye MOSSAD’a Cevap Verdi

Bu açıklamalardan sonra Hamas liderlerinden Aruri Beyrut’ta suikasta uğradı ve şehit oldu.

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) MOSSAD ve Şin Bet’in açıklamalardan çok rahatsız oldu.

İsrail istihbaratına bu açıklamadan duyulan rahatsızlık dile getirildi ve ‘eylem olması halinde sonuçlarının kendileri için ağır olacağı’ bildirildi.

Bununla da kalınmadı, Cumhurbaşkanı Erdoğan kamuoyuna yaptığı bir konuşmada, “Böyle bir yanlışa tevessül etmeleri halinde bedelini çok ama çok ağır öderler.” dedi.

Türkiye’de İsrail Ajanları ve  IŞİD Hücreleri Yakalandı

MİT, İsrail’in açıklamalarından sonra sahada takip ettiği hücrelere daha fazla odaklandı.

Aralık ayında IŞİD’e ait iki hücrenin hareketlendiğini ve eylem hazırlığında olduğunu tespit etti.

Aralık ayının sonunda yapılan operasyonlarda Halep’te IŞİD’in “Sıddık Taburu” Sorumlusu Abdullah El Cundi’nin yakalandığı bildirildi. Cundi’nin Türkiye’nin askeri üslerine operasyon yapacağı tespit edildi.

Yine Türkiye içinde IŞİD üyesi 32 kişi yakalandı. Bu kişilerin de Türkiye’deki sinagog, kilise ve Irak Büyükelçiliği’ne saldırı düzenleyeceği kaydedildi.

Eğer bu isimler yakalanmasaydı yıl başında tıpkı İran’ın Kermen ve Irak’ın Bağdat şehirlerinde olduğu gibi büyük patlamalar olacaktı.

MİT ayrıca Türkiye’de 8 şehirde MOSSAD adına çalışan uyuyan hücrelerin hareketlendiğini tespit etti ve bunlara yönelik de operasyon düzenledi. Çeşitli ülke vatandaşlarından oluşan 34 kişi gözaltına alındı.

Mahkemeye çıkartılan bu kişilerden 15’i tutuklandı, 8’i sınır dışı edildi, 11’i şartlı tahliye edildi.

MOSSAD’ın Uyuyan Hücreleri Uyandı

Bu gelişmeleri yakından takip ettim. Arından yetkili birçok güvenlik yöneticisiyle konuştum.

İsrail’in Türkiye’deki uyuyan hücreleri hareketleniyorsa başka ülkelerdeki hücreler de uyandırılıyor demektir.

Lübnan’da Aruri’nin şehit edilmesine benzer suikastların diğer ülkelerde de olması bekleniyor.

İsrail’e ajanlık yaptığı gerekçesiyle yakalanan isimler konusunu araştırdığımda ortaya ilginç şeyler çıktı.

Türk istihbaratı MOSSAD’ın çalışma biçimini ve yöntemlerine uzun süreden beri odaklanmıştı ve çözdüklerini belirtiyorlardı. Bu yüzden Türkiye içinde MOSSAD pek eylem yapamıyormuş.

Yakalanan kişilerin çoğunluğu yabancı uyruklu. Bu kişilerle sosyal medya, kariyer siteleri ve internet üzerinden iletişim kurmuş İsrail. Yurt dışında lüks otel ve restoranlarda ağırlanan bu kişilerin büyük kısmı, Suriye ve Irak sınırından gizlice Türkiye’ye sokulmuş. Türk İstihbaratının güvenlik ağlarına yakalanmamak için bu yöntem tercih edilmiş.

Bu kişilerin daha çok sahada bilgi toplama, veri elde etme, gözetleme, görsel toplama çalışmaları yaptıkları tespit edilmiş. Bunun ciddi eylemlerden önceki aşama olduğu biliniyor.

Yakalananlar arasında başörtülü, sakallı, dindar tipte insanlar olduğunun görülmesi Türkiye’de oldukça büyük şaşkınlık yarattı. Sorgulamalarında bazılarının İsrail için çalıştığını bilmediği ama hepsinin para için bu işi yaptığı anlaşıldı.

Ülkeleri Terörize Edip Filistin’e Desteği Düşürmek

İsrail dünya çapında halklar nezdinde Filistin’e verilen destekten çok rahatsız. Bunu kırmak için Türkiye’dekine benzer uyuyan hücrelerini uyandırıp eylemler, provokasyonlar yapabilir.

Bu arada uzun süredir eylem yapmayan IŞİD’in birden ortaya çıkıp, İran’da, Irak’ta bombalı saldırılar düzenlemesi, Türkiye’de eylem yapmaya hazırlanması son derece dikkat çekici.

Bu örgütün yabancı istihbarat kuruluşlarının en çok sızma yaptığı örgüt olduğunu unutmayalım. IŞİD kadar Müslüman algısına zarar veren ve onun yüzünden Irak’ta, Suriye’de yabancı devletlerin bolca askeri üs kurduğunu hatırlayın.

Avrupa’da yoğun olarak süren Filistin’e destek mitinglerini düşünecek olursak, IŞİD gibi, PKK gibi taşeron örgütlerin Avrupa şehirlerinde eylem yapmayacağının garantisini kimse veremez.

Herkesin dikkatli olmasında fayda var.

Kemal Öztürk

aljazeera.net