İsrail’e karşı bir planı var mı Müslüman dünyasının?

Gazze savaşı bize gösterdi ki kendi başımıza Müslüman kardeşlerimizin gözlerimizin önünde öldürülmesini ve yurtlarının yerle bir edilmesini engelleyemiyoruz.

Şimdi bir başka Müslüman ülke Lübnan’a ağır bir saldırı düzenleyecek İsrail ve sanırım o toprakların da harabeye çevrilmesini ve binlerce insanın ölmesini izleyecek İslam dünyası.

Sonra?

İsrail’in gelecek için bir vizyonu var. Arz-ı Mev’ud topraklarını ele geçirmek ve büyük İsrail devletini kurmak. Bir ütopyaları var yani. Sanırım birçok Müslüman bu ütopyanın gerçekleşeceğine inanmıyor. Lakin Siyonist Yahudiler buna canı gönülden inanıyor ve bunun için çalışıyor.

Birinci Dünya savaşından önce Theodor Herzl’in Osmanlı topraklarında bir Yahudi devleti kurma hayaline de kimse inanmıyordu o dönemde ama gerçekleştirdiler. Şimdi de Arz-ı Mev’ud hayallerinin peşindeler.

Müslüman dünyası bu dağınıklık, bu vurdum duymazlık içinde olmaya devam ederse ve tabii ömrümüz yeterse bunun gerçekleşeceğini de göreceğiz muhtemelen.

Ancak meselemiz İsrail’in gelecek vizyonu değil, Müslüman dünyasının gelecek hayalinin ne olduğudur.

İsrail yayılmacılığı ve saldırganlığına karşı bir planı var mı mesela bölgedeki Müslüman ülkelerin?

Ya da ortak bir gelecek vizyonu var mı Müslüman devletlerin?

Reel politiğin penceresinden bakacak olursak, İslam İşbirliği Teşkilatına üye 57 ülkenin durumunu ve yaptıklarını görünce ortak bir hayal kurmanın mümkün olmadığını düşünür herkes. Birbiriyle savaşan, çatışan, birbirine düşman olan onlarca ülkenin ortak bir vizyonda buluşması nasıl mümkün olabilir değil mi?

Böyle durumda hep Avrupa Birliği’nin kuruluşunu örnek veriyorum. Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya birbiriyle savaştı ama İkinci Dünya Savaşı biter bitmez birlik çalışmalarına başladı. Onlar 70 Milyona yakın insanın ölümüne neden olmuş bir savaştan sonra nasıl birleştiler peki?

Japonya, ABD en kanlı savaşları yaptılar ama Çin’e karşı müttefik oldular.

NATO da benzer bir organizasyon değil mi? Türkiye ve Yunanistan hiç anlaşamaz ama savuma alanında işbirliği yapabiliyorlar.

Peki Müslüman ülkeler en azından asgari müştereklerde neden birleşmesin?

Örneğin İsrail’in saldırgan ve yayılmacı politikalarına karşı.

Arz-ı Mev’ud hayali Ortadoğu’da sadece Filistin topraklarını değil Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Ürdün, Türkiye, Irak, İran ve Mısır topraklarını da işgal edilecek yerler olarak görüyor.

Rusya tehlikesine karşı NATO kuruluyor da, İsrail tehlikesine karşı neden bir savunma paktı kuramıyor İslam ülkeleri?

Sebebi İslam ülkelerini yöneten iktidarlar.

Halklarıyla kopuk yaşayan çoğu iktidar, kendi kişisel geleceğini ülkelerinin ve koca bir Müslüman dünyasının geleceğinden daha çok düşünüyor.

Oysa istisnasız hangi ülkede kamuoyu araştırması yaparsanız yapın, Müslüman haklar birlik olmak, ortak hareket etmek, İsrail’e karşı birleşmekten yana olduğunu söyleyecektir.

Gazze işgali ve katliamı bile bu iktidarların aklını başına getirmediyse başka hiçbir şey getiremez sanırım.

Bu yüzden onlardan umudu kesebiliriz.

Benim umudum Müslüman gençler. Onlar iktidarların yaptığı hataları görüyorlar. Eminin gelecekte bu hataları yapmayacak yeni bir vizyon koyacaklar ortaya.

Kemal Öztürk

aljazeera.net