ABD’de Filistin için yapılan gösterilerde gözaltına alınan 2 Bin 900 öğrenci, 50 profesör ve onlarca akademisyenin kimler olduğu anlaşıldığında ABD yönetimi şaşırdı. Çünkü bu gösterileri Filistin diasporası ve Müslüman öğrencilerin düzenlediğini sanıyorlardı. Oysa tutuklananların çok büyük kısmı Filistinli ya da Müslüman değildi.

Müslümanlar, Hıristiyanlar, Siyonizm karşıtı Yahudiler, solcular, siyahiler, Latin Amerikalılar ve tüm protest gruplar Gazze konusunda birleşmiş ama hedeflerine sadece İsrail’i değil, zalim dünya düzeninin tüm aktörlerini koymuştu. Başta da ABD yönetimini.

Amsterdam, Cambridge, Oxford gibi saygın üniversiteler dahil, Batı ülkelerindeki yüzlerce üniversitede de benzer bir durum söz konusuydu.

Gençler ülkelerini yöneten iktidarlarla ayrışıyor ve protestolar Batının adil olmayan değerlerine yöneliyor.

Birikmiş Tüm Sorunlara İsyan

Batılı ülkelerin son on yılda yaşadığı kriz aslında medeniyetlerinin taşıyıcı kolonlarını sarsıyordu. Kapitalizm, emperyalizm, globalleşme, haksız gelir paylaşımı, ayrımcılığa karşı bir dip dalga vardı.

Bu dalga kendini aşırı milliyetçilik, İslamifobia, yabancı düşmanlığı, şiddet taraftarlığı, içe kapanma olarak dışa vurmuştu.

Bu yüzden birçok ülkede aşırı sağ partiler ya iktidara gelmiş ya iktidar ortağı olmuş ya da güçlü bir parti konumuna gelmişti.

Bu tehlikeli yükseliş Pandemi ile başlayan sokağa çıkma yasakları, hareket kısıtları nedeniyle durulmuştu.

Şimdi mevcut düzene ve kapitalizmin yarattığı acımazsız yaşama karşı başka bir toplumsal hareket yaşanıyor. Gençler üniversitelerde yeni hareket başlatarak herkesi şaşırttı.

Aşırı Milliyetçiliğe Karşı Filistin Dalgakıranı

Aynı dinden, aynı ırktan, aynı ideolojiden, aynı coğrafyada ve aynı medeniyetten olmamalarına rağmen tüm batılı üniversitelerdeki öğrenciler Filistin için gösteri yaparak bir anlamda yabancı düşmanlığına ve aşırı milliyetçiliğe de meydan okuyor aslında. Yükselen yabancı düşmanlığına ve aşırı milliyetçiliğe bir dalga kıran oldu bu gösteriler.

ABD’de Teksaslı beyaz sığır tüccarları ülkedeki tüm yabancıların, göçmenlerin, Müslümanların hatta siyahilerin ülkeden kovulması için uğraşırken, Teksas Üniversitesi’ndeki öğrenciler ise Filistinlilerin haklarını savunarak onlar şaşırtıcı bir karşılık verdi.

Sadece öğrenciler değil, Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nde Felsefe Bölümü Başkanı Profesör Noelle McAfee gibi hocalar da öğrencilerine destek verdi ve polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı.

Dünyaya Yayılan Öğrenci İsyanı

1968 öğrenci hareketlerinin merkezi olan Colombia Üniversitesi’ndeki gösteriler, tüm dünyaya yayılmış ve “68 Kuşağı” adı verilen sol bir hareketi doğurmuştu. Şimdi aynı üniversitede başlayan Filistin gösterileri de benzer şekilde tüm dünyaya yayıldı. Asya’da Avusturalya, Japonya, Hindistan, Bangladeş’ten tutun Batı’da İngiltere, Hollanda, Belçika dahil onlarca ülkede benzer gösteriler yapılıyor.

Ortak paydaları Filistin ama öfkelerinin hedefinde kapitalizm, emperyalizm, ayrımcılık, sömürü ve adil olmayan dünya düzeni var.

Öğrencilerin kampüslerdeki eylemlerine tüm ülkelerde polis şiddetle müdahale etmesine rağmen hiçbirini durduramadı. Tam tersine daha fazla yayılmasına etki etti.

Müslüman Ülkelerdeki Tuhaf Sessizlik

Dünyada Filistin bayrağı en çok batı ülkelerinde dalgalanıyor desek yanılmış olmayız sanırım. Filistinlilerin İsrail işgaline karşı verdiği mücadele tarihinde Batı toplumlarından hiç bu kadar büyük destek görülmemişti.

Buna karşın Müslüman ülkelerin üniversiteleri daha sessiz, sokaklarında gösteri daha az. Bu tuhaf durumun sebebi nedir?

Bazı Müslüman ülkelerde Filistin için gösteri yapmak yasak. İdeolojik olarak Hamas karşıtı devletler her türlü gösteriyi kendi iktidarlarına tehdit olarak görüyor.

Diğer ülkeler ise sokağın ve üniversitelerin hareketlenmesinden tedirgin olduğundan örtülü bir baskı uyguluyor.

Sokaklar bu yüzden boş, kampüsler sessiz.

Buna rağmen öğrenciler, milletler içten içe Filistin konusunda öfkelerini taze tutup, bunu sosyal medyadan kısmen paylaşıyor.

Bu öfke aynı zamanda iktidarlarla aralarında bir mesafenin oluşmasına, ayrışmaya da neden oluyor.

Bunun ne zaman sokağa taşacağı belli olmaz.

Kemal Öztürk

aljazeera.net