Ankara’daki güvenlik bürokratı, Türkiye-Somali savunma anlaşmasının gerekçesini anlatırken “Afrika Boynuzu’ndaki gelişmeler sadece Etiyopya-Somaliland anlaşmasıyla sınırlı değil. Şimdilik anlatamayacağım ciddi gelişmeler var orada” dedi. Sesi biraz kaygılıydı.

Çad ve Senegal’de büyükelçilik yapmış ve Afrika konusunda en yetkin isimlerden olan Prof. Ahmet Kavas da anlaşmayı duyar duymaz şöyle dedi: “Bu kadar hızlı anlaşma olağan değil. Daha büyük bir gelişme var orada.

Sonra haberler arka arkaya gelmeye devam etti. En son Çin Kızıldeniz’e savaş gemileri gönderme kararı alınca durumun ciddiyeti daha iyi anlaşıldı.

Gazze Savaşının Bölgeye Yayılımı

Ortadoğu’daki tüm krizlerin ana kaynağı İsrail sorunudur. İsrail Filistin savaşının Suriye, Irak, Lübnan, Yemen’de sıcak çatışmaya dönüşmesi birinci halka etkidir.

Şimdi Afrika Boynuzu bölgesinde sıcak çatışma tehlikesi belirdi.

Bu, dünyadaki yeni çatışma alanı olarak herkesin korkması gereken bir durum.

Zira dünya deniz ticaretinin en stratejik alanında yaşanacak bir tıkanma İngiltere’den Çin’e kadar tüm dünyayı etkileyecek.

Çünkü tüm dünya deniz ticaretinin % 12’si bu bölgeden yapılıyor.

Geçen yıl Aden Boğazı’ndan geçip Süveyş Kanalı’nı kullanan transatlantik gemi sayısı 23 Bin idi. Mısır bu geçişten yılda yaklaşık 8 Milyar dolar kazandı. 23 Bin geminin yarattığı ekonomik büyüklük muazzam boyutlarda.

Hatırlarsanız 2021 yılında “Even Given” adlı gemi kanala girerken rüzgarın etkisiyle savrulmuş ve gemi trafiğini tıkamıştı. 15 günde petrol fiyatları fırlamış, gemi ticaretinde fiyatlar % 30 artmıştı.

Şimdi bu bölgede yaşanacak bir çatışmanın tüm dünya ticaretini nasıl etkileyeceğini düşünün.

Çinliler bunu düşünmüş olmalı ki bölgeye üç savaş gemisi gönderme kararı aldı.

Afrika Boynuzu Kaotik Ortamı

Nerede istikrarsızlık varsa bilin ki orada yabancı devletler vardır.

Nerede global bir terör varsa bilin onların arkasında bir istihbarat örgütü vardır.

Nerede kaotik bir ortam varsa bilin ki orada silah tüccarları, savaş baronları, uyuşturucu satıcıları boy göstermiştir.

Bir yerde kriz, kaos, kargaşa bitmiyorsa bilin ki orada büyük devletlerin çıkar çatışması vardır.

Ve tüm bu topraklarda bu kaosun yaşanmasının temel nedeni yer altı ve yer üstü zenginlilikleri, ticari kazanç, jeopolitik üstünlüktür.

İnsan hakları, terörle mücadele, demokrasi gibi söylenen tüm gerekçelerin tamamı yalandır.

Afrika Boynuzu işte bu anlattıklarımın tamamını kapsayan bir coğrafya. Hem jeopolitik olarak çok önemli, hem de yer altı ve yer üstü zenginlikleri muazzam. Somali açıklarındaki müthiş deniz ürünlerini elde etmek için Japon ve Çin denizcilerin mücadelesi bile başlı başına bu durumu izah eder.

Vekâlet Savaşları ve İşgal Tehlikesi

Sadece Somali’deki etnik guruplar, örgütler, kabileler ve silahlı milislerin yerlerini gösteren bir harita geçti elime. El Şebab, IŞİD, El Kaide ülkede belirli alanları kapatmış. Bu bile ürküttü beni.

Bu haritayı Kenya, Eritre, Cibuti, Etiyopya, Yemen, Sudan’ı içine alacak şekilde büyütün. Manzara tam olarak bölgede gözü olan yabancı devletlerin istediği gibi.

Kullanılabilecek çok sayıda terör örgütü, satın alınabilecek aşiretler, körüklenecek ihtilaflar, sınır belirsizliği, cehalet, fakirlik ve istikrarsızlık hâkim bu haritada.

İsrail, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Mısır, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye Afrika boynuzunda güç mücadelesin tarafları.

Bu kadar büyük ve güçlü devletlerin olduğu yerde fakir ve istikrarsız devletlerin yapacakları çok fazla bir şey yok.

Ancak bölgede krizden etkilenen ülkelerin ve milletlerin çoğu Müslüman. Şimdi Müslüman ülkeler neden birleşip bu sorunu çözmüyor diye, cevabını asla bulamayacağımız bir soru daha sorabiliriz.

İsrail Filistin savaşının dışa doğru yaptığı basınç, Ortadoğu’dan şimdi Afrika Boynuzu’na doğru bir yayılma eğiliminde. Bu sıcak çatışma yeni işgalleri, göçleri ve ekonomik krizleri beraberinde getirecek.

Üçüncü Dünya Savaşı bakalım nasıl ilerleyecek?

Kemal Öztürk

aljazeera.net